Algemene informatie vakantie in Tsjechië.

 

Omdat wij, van Kemp Volnost na Horach, niet zouden willen dat u voor verrassingen komt te staan wanneer u op vakantie komt in Tsjechië hebben wij wat extra informatie op een rijtje gezet.

Deze informatie is belangrijk, zodat u hier rekening mee kunt houden en onbezorgd kan genieten van de vakantie in Vrčeň.

Wegenvignetten.

In Tsjechië zijn zogenaamde tolwegen. Dit zijn meestal snelwegen. Buiten de snelweg betaalt men geen belasting en dus ook geen tol.

De wegenvignetten zijn te koop voor:

10 dagen voor 310 kc

1 maand voor 440 kc

1 jaar voor 1500 kc

Let erop: Aan de grens kan een extra administratieve kost berekend worden. Het best kunt u de vignetten voor u de grens over gaat aan het tankstation in Duitsland kopen.

Verplicht mee in de auto.

In Tsjechië zijn er een aantal regels wat betreft de aanwezigheid van veiligheid in de wagen. Wat moet u zeker in de auto hebben liggen?

Gevarendriehoek

Veiligheidshesjes

Verbanddoos

Uiteraard is het in Duitsland net iets anders, alsook in België en Nederland. Zorg dus ook voor:

Reservelampjes

Brandblusser

Verkeer algemeen.

In Tsjechië gelden dezelfde verkeersborden als in Nederland en België. De snelheid is bepaald op 90km/uur buiten de bebouwde kom, 50 of 40 km/uur binnen de bebouwde kom en 130km/uur op de snelwegen.

Let Op!! Over het algemeen rijden Tsjechen snel door. Maar, wanneer zij de bebouwde kom binnen rijden nemen zij de snelheid heel serieus en remmen rustig van 100 ineens naar de 50 km af! Hou dus zeker voldoende afstand!

 

In Tsjechië geldt voor alcohol een 0 tollerance. Men mag dus absoluut niets drinken wanneer men een wagen bestuurt. Ook niet 1 glas.

Wanneer u na zonsondergang nog wilt gaan wandelen is het sinds kort verplicht om buiten de bebouwde kom (en wij raden aan ook binnen de bebouwde kom) verlichting te dragen. Dit kan een klein lapje zijn of een zaklamp. Dit raden wij ook aan voor uw hond.

Teken en muggen.

Zorg voor een goede tekenbestrijding wanneer u gaat wandelen. Controleer uzelf, uw kinderen en eventueel uw huisdier elke dag. Teken komen hier in de natuur redelijk veel voor en kunnen vervelende ziekten meedragen. Neem ook een tekentang mee.

Tsjechië is een redelijk waterrijk land, vaak zullen er dus ook zwermpjes muggen zijn. Met een citroenkaars en spray tegen muggen blijven ze op afstand.

Uit eten gaan.

In Tsjechië en dus ook in Vrčeň, vindt men een rijke keuken. Heerlijke gerechten waar zeker van genoten moet worden en tegen zeer democratische prijzen. Vaak zelfs nog goedkoper dan zelf koken. Er is alleen wel een ongesproken regel: Geef fooi. Het gemiddelde is 10% van de rekening. Het is erg onbeleefd om geen fooi te geven als men in Tsjechië uit eten gaat.

Winkels, supermarkten.

In Vrčeň, 50 meter van de camping, ligt een kleine buurtsuper waar men alle dagdagelijkse boodschappen en de heerlijke verse broodjes kan halen. Let erop, in heel Tsjechië zijn de kleinere supermarkten op zaterdagmiddag en zondag gesloten.

In Nepomuk ligt een grote supermarkt die 7 dagen op 7 van 8-20 uur open is.

Ook veel andere winkels en bezienswaardigheden zijn vaak op maandag gesloten. Hou hier rekening mee. Grotere winkelketens zijn vaak wel geopend.