Het dorp en de omgeving.

Het dorp Vrčeň is gelegen in een vallei op een hoogte van 420-450 meter boven de zeespiegel. Het wordt omgeven door bergen en bossen waaronder de grootste “Štědrý”  ofwel Kerstmis heet. De hoogtse piek hiervan ligt op 668 meter hoogte.

De allereerste schriftelijke vermelding van het dorp dateert uit het jaar 1189.

Het totale kadastrale oppervlakte bedraagt 705 hectare waarvan weer 146 hectare uit bos bestaat. Er zijn 153 huisnummers die worden bewoond door gemiddeld 330 personen. Door het dorp stroomt de rivier Úslava. Het middelpunt van het dorp is de prachtige gotische kerk,  gebouwd door sv. Vavřince en dateert uit de 14e eeuw. Wanneer bezoekers naar Vrcen komen en er doorheen rijden, wandelen of fietsen, zal men een aantal barokke standbeelden tegenkomen daterend uit de 18e eeuw. Achter het dorp bevindt zich, na een korte route, een barokke achthoekige kapel:

  1. Vojtěcha

Eveneens zijn de basisvoorzieningen aanwezig. Het dorp heeft een kleine supermarkt, lagere school, kleuterschool, twee restaurantjes, bibliotheek en postkantoor.

Leuk weetje!

Het dorp  Vrčeň is tevens de vaste woonplaats van de soliste van het Nationaal Theater te Praag en de Metropolitan Opera in New York: Mevrouw Eva Urbanová

Bezienswaardigheden in Vrcen

Ook al is místa obce Vrčeň geen groot dorp, toch zijn er tal van historische bezienswaardigheden te ontdekken. Niet enkel in het dorp zelf, maar ook de omgeving is de moeite waard.

De dichtsbijzijnde stad is Nepomuk met vele historische gebouwen. Dit ligt een kleine 4 km van het dorp af. Verder is het een prachtig uitgangspunt voor uitstapjes naar Klatový, Plzen, Písek of Příbram. Praag ligt dan weer een goede 80 km ten Noorden van Vrčeň.

BAROCHŮV MLÝN V LUKÁCH (BAROKKE MOLEN IN HET WEILAND)

Ongeveer 500 jaar geleden werd deze barokke molen gevonden,  300 meter onder het water. De molen zelf is in 1906 herbouwd en is een trekpleister van het dorp.  Het waterrad werd vervangen en aangesloten op een motor. Hij is dus terug werkend.

Tot 1990 was dit een kleine electriciteitscentrale, maar daarna werd de molen aangesloten op het centrale netwerk. De electriciteit wordt nu geproduceerd met een asynchrone generator. Jaarlijks levert dit 15.000 KwH aan stroom op. Uiteraard is de opbrengst van stroom afhankelijk van de stand van de rivier Úslava.

Jaroslav Baroch , tot voor kort werkzaam als monteur bij een plaatselijke landbouwcoöperatie, kent alles van deze oude molen. Hij is gepassioneerd kenner en zal u er alles over kunnen vertellen.

KAPLE SVATÉHO VOJTĚCHA

Deze kapel is ongeveer 1,5 kilometer boven het dop gelegen. Via een bospad door het bos, genaamd ” Chlumec “. De route vanaf de weg en parking is ongeveer een 200 meter. Aan het eind van de 16e eeuw gaf de hoogste burggraaf van het Tsjechisch Koninkrijk (Adam Šternberk) de opdracht deze kleine kapel te bouwen. Zijn vrouw gaf haar schilderijen om het kapelletje te sieren. In 1684 bouwde hij een nieuwe kapel wat nu de huidige Vaclav Vojtech is. Šternberk, tevens eigenaar van Chateau Green Mountain (Zelená Hora), schafte de eerste kapel, gebouwd in een achthoek, in 1787 af.

In 1819 werd de kapel gerestaureerd. Tevens werd het versierd met schilderijen van Francis Horčička en werd op 25 april 1819 gehuldigd. De kapel werd door vele pelgrims bezocht tot de tweede helft van de 20e eeuw. Er wordt gezegd dat in de buurt van de kapel, in de 17e  eeuw, een kluizenaar leefde die de leiding van de kapel overnam en er tevens voor bleef zorgen. Deze kluizenaar leefde enkel van liefdadigheid. Aangetoond is dat er daadwerkelijk een kluizenaar leefde in de jaren 1717-1746.

Naast het altaar vindt men een granieten rots met inkepingen en deze staat voor rust. In de late 17e eeuw werd de kapel “Svatovojtěžské lázně” door een brand verwoest. Het water werd geleverd uit leidingen uit de berg “Štědrý”. Deze sluit aan op de kapel Vaclav Vojtech. Voor de kapel staat een gedenkteken in de vorm van een kruis, uitgerust met een gietijzeren plaat uit de 2e helft van de 18e eeuw. Aan de basis staat een vaas in de vorm van een doopkapel. De omgeving straalt een rust en sereniteit uit die zeker eens gevoeld moet worden.

STUDÁNKA DOBRÁ VODA

Deze fontein is gelegen in de bossen, “Štědrý” (Kerstmis), ongeveer 2 km van het dorp Vrčeň richting Čečovice ( Rožmitál pod Třemšínem ). De toeristische route wordt Gypsy Place genoemd en is gemarkeerd. De kortste route naar de fontein begint scheef naar links en na ongeveer 300 meter brengt een steile heuvel u naar de locatie.

Over de fontein en het pad bestaan verschillende legendes. Beiden gaan over de persoon sv. Vojtěcha. Men spreekt erover dat hij dood werd geschoten tijdens de jacht op herten. Door een blunder schoot de pijl in de grond waardoor op dezelfde locatie een stroom van water begon te spuiten. Men beschouwd dit water dan ook als een wonder en heilzaam. Volgens de tweede legende zag deze heer kolenbranders heel hard werken in de hitte. Hij had medelijden met heb en zo stak hij een stok in de grond waardoor er een fontein ontstond die verkoeling gaf aan de harde werkers.

Sindsdien komen velen pelgrims naar dit bos en deze plek om water te halen voor thuis. In het voorjaar wordt dit water dan ook gebruikt om het vee te besproeien om hen te sparen van ziekten en om een goede voeding voor hen te krijgen zodat zij mooi in gewicht toenemen. Eigenlijk dus gelukswater.

Het gebied rondom de fontein/bron is in handen van Lesů ČR. Geld werd toegewezen door de Jacht Vereniging van Vrčeň – Tojice , die in 2005 het gebied aanpaste en ervoor zorgde dat de stenen rond de bronnen werden hersteld. Tevens werden er bankjes neergezet om rustig te genieten van deze magische omgeving. Ook het kruis, geplaatst door de Rooms Katholieke Kerk, werd hersteld.

De berg “Štědrý” (668m), en 250 meter boven het dorp Vrčeň, is gehuld in zeer veel oude legendes en geruchten. Naar zeggen ligt er in het hart van de berg een schat verborgen, een zilveren auto met een gouden schild. De naam “Štědrý” is een ode aan het feit dat een God St. Vojtech heeft gestuurd en er sindsdien een overvloed is aan een goede oogst. St Vojtech is dan ook de patroonheilige van het dorp.